Cilt Tipimizi Nasıl Belirleyebiliriz? |Cilt Bakımına Giriş 🌿

Verimli bir cilt bakımı için en temelden başlayalım ve önce cilt tipimizi nasıl anlayabileceğimizi öğrenelim istedik. Bu videoda kendi kendinize nasıl cilt tipi testi yapabileceğinizden detaylıca bahsettik! ✨

Cilt bakımında ürünleri doğru seçebilmek ve verim alabilmek için dikkat etmemiz gereken birçok şey var. Ancak bunların hepsinin öncesinde cilt tipimizi bilmemiz ve buna uygun ürünler kullanmamız gerekiyor.


Cilt tipimizi bir kliniğe giderek profesyonel cihazlar ve uzman bir dermatolog desteği ile çok doğru ve kolay bir şekilde belirleyebiliriz. Ancak cilt tipi belirli faktörlere göre değişebilen bir şeydir ve kendi kendimize bu belirlemeyi kendimiz yapabiliyor olmak bizi cildimizi gözlemleme ve cilt bakımında önemli ölçüde uzmanlaştırır.


Bu yüzden bu videoda, cilt tipini etkileyen faktörler, temel cilt tipleri ve bunların karakteristik özelliklerini ve kendi cilt tipimizi nasıl belirleyeceğimizi öğreneceğiz.

  ━ CİLT TİPİNİ BELİRLEYEN BAZI FAKTÖRLER ━  

Cilt tipimiz genetik yapı, çevresel faktörler, hormonlar, kullandığımız ilaçlar gibi bir çok faktörden etkilenmektedir. Önce bu faktörlerin etkilerine bir bakalım:

  • Genetik Yapı:  

Genetik mirasımız her organın işleyişini, vücudumuzun şeklini, boyumuzu, hastalıklara yatkınlıklarımızı belirlediği gibi cilt tipimizi de belirlemekte etkilidir. Örneğin çok kuru (atopik dermatitli) ciltlerde CARD11 veya FLG genlerinde mutasyon olabildiği gözlenmiştir.

Ancak sadece cildimizin yağlılık/kuruluk dengesini değil rengini, cilt kanserine, lekeye, akneye yatkınlığını da belirler.

  • Çevresel Faktörler:   

Yaşadığımız iklim ve ortamın durumu da cilt tipimizi etkileyen faktörlerdendir. Çok soğuk iklimlerde yaşayan insanların cildi daha hassas ve kuru olabiliyorken, tropik iklimlerde yaşayan insanların daha yağlı ciltleri olabilmektedir. Gerçekten de seyahat ettiğiniz de örneğin, cildinizin evdekinden daha farklı davrandığını hissedersiniz. Ya da mevsim değiştiğinde. ☺

  • Hormonlar:  

Gebelik veya menstürasyon döneminde cildimizin yağlanmasındaki değişimleri hepimiz fark ederiz. Hormonlarımız vücudumuzdaki birçok organın işleyişini etkilediği gibi cildimizi de etkilemektedir. Sebum üretimi androjen hormonların etkisi altında olduğundan
cildimizin yağlanma seviyesi ve cilt tipimiz hormonal durumumuza göre de değişkenlik gösterebilmektedir.

  • İlaçlar:  

Diyüretik ilaçlar, kolestrol ilaçları, akne ilaçları, yüksek dozda A vitamini içeren ilaçlar gibi bazı ilaçlar cildimizin kurumasına neden olabilirler. Bu da ilaç kullanıldığı süre boyunca cilt tipimizin değişmesine neden olabilir.

  ━ CİLT TİPLERİ ━  

Kaç çeşit cilt tipi var? Muhtemelen bu sorunun cevabı dünyadaki insan sayısı kadar ☺ Çünkü gerçekten herkesin kendine özgü, biricik bir cildi var. Ancak bazı temel noktalara dikkat ederek bu cilt tiplerini geniş kümelerde gruplandırabiliriz.

 

Lekeye yatkınlık, akneye yatkınlık ve hassasiyet gibi farklı ölçütler yönünden de cilt tipi analiz edebilmektedir ve verimli bir cilt bakımı için cildimizi her yönüyle tanımamız gerekir. Ancak cildimizin gün içerisindeki hissiyatını en çok etkileyen şey herhalde sebumdur. Sebum hepimizin cildinde var, ama bazılarımızda az, bazılarımızda çok az ve bazılarımızda çooook fazla ☺

Bu yüzden ilk aşamada yağlılık ve kuruluk belirlemesi iyi bir başlangıç noktası olacaktır.

 

Kaç çeşit cilt tipi var?


Bu yönden cilt tipleri kuruyağlınormal ve karma olarak dörde ayrılabilir.
Kafamızı karıştıran en temel nokta şudur. Cilt tipimiz mevsimsel koşullardan/iklimden etkilenerek bir yıl içerisinde farklı cilt tipleri arasında geçiş yapabilir. Bu nedenle “ben kuru ciltliyim” veya “ben yağlı ciltliyim” diyerek bir belirleme yapıp sonsuza kadar buna göre cildimize bakım yapmak mümkün değildir. Bu yüzden cildinizi kendiniz analiz edebilmeniz ve cilt tipinizi belirleyebilmenizi istiyoruz.

Ayrıca her bir cilt tipi için de farklı özellikler gösteriyor olabiliriz. Örneğin cildimiz kuru olabilir, çok kuru olabilir, karma-yağlı olabilir veya karma-kuru olabilir. Bu yüzden de örneğin kuru ciltler için pazarlanan bir nemlendirici krem, kuru cildiniz için yeterli gelmiyor olabilir veya yağlı ciltlere uygun olarak pazarlanan bir temizleme jeli cildinizi fazla kurutuyor olabilir. Bu yüzden cilt tipimizi bilmemiz ve buna uygun ürünler kullanmamız çok önemli.

  • Kuru cilt:  

Cildiniz diğer tüm cilt tiplerine göre daha az sebum salgılıyor demektir. Bu yüzden, yıkama sırasında çözülen sebumdan sonra, geriye cildinizi yumuşatacak pek sebum kalmıyor olabilir. Bu yüzden yıkama sonrası herhangi bir ürün uygulanmazsa rahatsız edici derecede gergin hissedilir.

Eğer çok kuru bir ciltse, yer yer kabuklanma, pullanma hatta kaşınma bile olabilir. Ten makyajı yapıldığında ince çizgilere kolayca dolar.

Not: Cildinizin kuru olup olmadığını anlamak için, sabah yüzünüzü yıkadıktan sonra hiçbir ürün uygulamayın ve 1-2 saat sonra nasıl hissettiğinizi gözlemleyin. Yine de yeterince yumuşak mı? Yoksa oldukça gergin mi? Gerginse ve yüzünüze birşeyler sürme ihtiyacı hissediyorsanız kuru cildiniz var demektir.

  • Yağlı cilt:  

Cildiniz diğer tüm cilt tiplerine göre daha fazla sebum salgılıyor demektir. Bu yüzden, sebumun gözeneklerinizi tıkaması nedeniyle gözenek sorunlarını diğer cilt tiplerine göre daha çok yaşıyor olabilirsiniz.

Yağlı ciltler yıkandıktan sonra herhangi bir ürün uygulanmasa bile bir süre sonra yağlanır. Sabitleyici bir ürün kullanılmadığında sabah yapılan makyaj akşama kalmayabilir.

Not: Cildinizin yağlı olup olmadığını anlamak için, sabah yüzünüzü yıkadıktan sonra hiçbir ürün (makyaj dahil) uygulamayın ve 1-2 saat sonra nasıl hissettiğinizi gözlemleyin. Yine de yeterince yumuşak mı? Yumuşaksa ve yüzünüze bir şeyler sürme ihtiyacı hissetmiyorsanız, hatta belki yıkasam iyi olur diye düşünüyorsanız yağlı cildiniz var demektir. Bu hissin tüm yüzünüzde neredeyse eşit olması gerekir. Çünkü eğer sadece belirli bölgelerde yağlanma oluyorsa yağlı değil-karma ciltlisiniz demektir.

  • Karma cilt:  

Karma ciltte, yıkamadan bir süre sonra, T bölgesi denen alın, çene ve burun bölgesinde yağlı cilt gibi yağlanmalar hissettirirken özellikle yanaklarda kuru ve gergin bir his olabilir. Sabah yüzünüzü yıkadığınızda 1-2 saat bekleyin ve yağlı cilt ile kuru ciltte tarif ettiğimiz hisleri değerlendirin. Bu hisleri belirli bölgelerde hissediyorsanız cildiniz karma demektir.

  • Normal cilt:  

Yağ dengesi ideal olduğu için yıkandıktan sonra herhangi bir ürün uygulanmasa da bir süre sonra ne çok kuru ve gergin olur ne de çok yağlanmış hissettirir. Bu yüzden sabah yüzünüzü yıkadıktan 1-2 saat sonra ne kuru ciltte tariflediğimiz gerginliği hissediyor ne de yağlı ciltteki gibi dengesiz bir yağlanma hissediyorsanız, her şey gayet normal ve dengeli geliyorsa cildiniz normal demektir. Gözenekleriniz pek görünür değildir, genellikle cilt sorunu yaşadığınız da söylenemez.

Cildiniz nemsiz mi? Yoksa kuru mu?

Her cilt tipinin neme ihtiyacı vardır. Vücudumuzda yeterince nemlendirme olmayan her yerde enflamasyon artar. Cildimizde de bu böyledir. Yeterince nemlendirmediğimizde akne olabilir. Dolayısıyla akneye yatkın olmayan hatta yağlı bil olmayan bir cildi nemsiz bırakarak akneye neden olabiliyoruz. Bu durumda da kuru olan cildimizi yağlı ve karma zannederek yağ temizleyici içeriklere başvuruyoruz ve aslında nemsiz olan cildimizi daha da fazla kurutuyoruz.


Bu karmaşa yüzünden cilt tipimizi belirlemekte zorlanmamak için cildimizi
düzenli olarak yeterince nemlendirdiğimizden emin olmak gerekir.

Koreden TV’nin ilk videosuydu ve en temelden başlamak istedik. ♥

Koreden TV'de cilt bakımı konuşuyoruz! Sorunları, çözümleri, doğruları, yanlışları, içerikleri, formülleri ve ürünleri! Bilimin bizi aydınlattığı her konuya değineceğiz ve birlikte öğreneceğiz. 😇
Hem kendimizi, hem de cilt bakımını tanıyacağız. Burası cilt bakımı hakkında merak ettiklerinizi araştırabileceğiniz bir kütüphane olacak! Balık veremeyeceğiz ama balık tutmayı öğreteceğiz. 💜
Yorum yapın

Yorum Formu Notu.